25 september 2019

Is onbewust bekwaam een doel of onprofessioneel?

Trots en vol verwachting ging ik naar het klikgesprek voor de interimopdracht Specialist Afdekken Risico Bedrijven in Breda. We spreken iets minder dan één maand geleden. Ik kom, zoals ik ergens ooit gelezen heb standaard tien minuten te vroeg. Niet zo vroeg dat het gretig lijkt, maar net te vroeg zodat het er goed uitziet.
Er staat een hoop op het spel voor mij. De afgelopen tien maanden heb ik een ontzettend leuke opdracht gehad, echter niet op de weg die ik voor mijzelf heb uitgestippeld. Deze opdracht zou de start van mijn nieuwe pad inluiden en ik zal je zeggen, ik ben gebrand om dit te nailen! Ik meld mij bij de receptie, neem plaats en wacht op mijn gesprekspartner.

Time to Shine

Ik word vriendelijk begroet door mijn toekomstige Teamcoach (spoiler alert, dit gaat goed aflopen).
We bespreken de functie, wat onze verwachtingen zijn en hoe wij dit willen realiseren. Het matched, maar ook echt goed! Extatisch ben ik wanneer ik de deur weer uitloop, deze opdracht heb ik in de pocket en het voelt zo goed om weer vooruitgang te boeken.
Mijn vriendin en dochter wachten op mij in het centrum van Breda, tijd om het te vieren en dankbaar te zijn voor hun steun en onvoorwaardelijke liefde. Want zeg nou eerlijk, zonder goede fundering is het onmogelijk om te bouwen.

First things first

VAKANTIE! Opladen, bijtanken en genieten: alle clichés komen voorbij en ik ben er gek op. Volg je mij op social-media dan zie je ons geregeld voorbij komen, want op Insta heb je alles en wij hebben elkaar. Met de nodige hashtags knallen we onze vakantie door en #alleenmaarleukedingen is geboren.

Lets do this!

Zo voelt het dus om op je plek te zitten. Bij binnenkomst op mijn eerste werkdag krijg ik een warm welkom in een goed team binnen een gestructureerde organisatie. Dit is dé basis voor een goede start, iets wat de Rabobank begrijpt en uitdraagt. Ik ben ontzettend bevoorrecht dat ik dit weer mag meemaken.
We gaan aan de slag en ik merk op mijn eerste dag dat ik een klassiek geval van onbewust onbekwaam ben. Het leren kan beginnen, en al snel ga ik naar de volgende fase in het groeimodel van de bekende psycholoog Maslow (bij velen ook bekend van zijn behoeftepiramide).

Groeimodel-van-Maslow

Afbeelding: Groeimodel van Maslow

Bewust onbekwaam zijn is iets wat mij zwaar valt. Ken jij ook van die mensen die feedback direct als een cadeautje zien en er hun voordeel mee doen ten gunste van hun persoonlijke ontwikkeling? Nou, ik behoor niet tot die groep mensen. Tenminste, niet in eerste instantie. Ik ga eerst mokken en in mezelf keren, en dat deed ik nu ook, maar al snel kwam het moment dat ik moest erkennen dat ik mijzelf in onbekende wateren bevond. Ik ben een man die een goede uitdaging niet uit de weggaat en zoals iemand heel dichtbij mij altijd zegt; ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

Onbewust bekwaam … zelfreflectie graag

Wanneer ik deze fase heb bereikt zal het inmiddels goed gaan. Ik zal zonder dat ik erover na hoef te denken het juiste gaan doen. Het zal niet meer ongemakkelijk voelen en het hoort dan gewoon bij mij en wie ik ben, net als het schakelen in mijn auto.
Maar zover ben ik nog niet. Op zoek naar oprechte input van mijn omgeving is hoe ik mijn werkdagen de komende tijd ga vullen zodat ik mij kan blijven ontwikkelen in mijn nieuwe functie en op weg naar het onbewust bekwaam zijn.
Weet jij precies waarom jij gewaardeerd wordt door je collega’s en jouw klanten? Als dat niet zo is, maar iedereen is wel erg blij met je, dan vind je wellicht dat je onbewust bekwaam bent, maar wanneer je niet weet waarom … is dat dan eigenlijk ook niet een beetje onprofessioneel?
Succes met jouw bewustwordingsproces!

Auteur: Sebastiaan Coenraads – Professional Finance bij U-nited Detachering

sebastiaan-coenraads-verzekeringsprofessional-u-nited-detachering

© 2024 U-nited Detachering - Alle rechten voorbehouden - KvK 70022461 - BTW NL858107545B01